Boli de sângerare prin anomalii trombocitare constituționale și dobândite

spitale, doctori

Informații Utile

Venim în sprijinul pacientilor care suferă de boli de sângerare prin anomalii trombocitare constituționale și dobândite, cu îndrumarea către centrele de hematologie din țară, la care vă puteți adresa.

ORAȘINSTITUȚIE – SPITALDOCTOR
CraiovaSpitalul Municipal FilantropiaDr.  Luminița Ocroteală
IașiSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon
Cluj-NapocaInstitutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”Dr. Ciprian Tomuleasa
TimișoaraSpitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara
BucureștiInstitutul Clinic FundeniDr. Melen Brânză
hematologie2@icfundeni.ro
021 2750500 int. 2282
BucureștiSpitalul Clinic ColțeaDr. Carmen Șaguna
BucureștiSpitalul Universitar de Urgență București
BucureștiSpitalul Clinic ColentinaDr. Daniela Georgescu
Secția Hematologie 2
0758477119
citește mai multe despre

Boli de sângerare prin anomalii trombocitare constituționale și dobândite

Bolile de sângerare prin anomalii trombocitare constitutionale și dobândite sunt afecțiuni care afectează trombocitele, celulele responsabile de formarea cheagurilor de sânge, și care duc la sângerări anormale și dificultăți în oprirea sângerării. Acestea pot fi împărțite în două categorii principale: anomalii trombocitare constitutionale și anomalii trombocitare dobândite.

Anomaliile trombocitare constitutionale sunt tulburări moștenite genetic care afectează dezvoltarea, funcționarea sau numărul de trombocite.

Anomaliile trombocitare constitutionale sunt tulburări moștenite genetic care afectează dezvoltarea, funcționarea sau numărul de trombocite:

  • Trombocitopenia congenitală – caracterizată prin număr scăzut de trombocite în sânge și simptome precum sângerare nazală, pete de sânge sub piele și sângerare în cazul intervențiilor chirurgicale sau a traumelor;
  • Sindromul Wiskott-Aldrich – o afecțiune rară care afectează atât numărul, cât și funcționarea trombocitelor, precum și sistemul imunitar. Simptomele includ sângerări nazale frecvente, pete de sânge sub piele, infecții frecvente și eczeme;
  • Bolile de stocare a granulelor de plachete – o serie de tulburări rare care afectează funcționarea trombocitelor și duc la sângerări frecvente.

Anomaliile trombocitare dobândite pot fi cauzate de diferite condiții medicale sau de anumite medicamente:

  • Trombocitopenia imună – o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă trombocitele, ducând la număr scăzut de trombocite și sângerări frecvente.
  • Sindromul de consum al trombocitelor – o afecțiune în care trombocitele sunt distruse într-un ritm mai rapid decât pot fi produse, ceea ce duce la număr scăzut de trombocite și sângerări.

Simptomele bolilor de sângerare prin anomalii trombocitare pot varia în funcție de severitatea tulburării și de cauza specifică. Simptomele pot include sângerare nazală frecventă, pete de sânge sub piele, sângerări în cazul rănilor sau a intervențiilor chirurgicale și sângerare menstruală abundentă.